Welcome to discussions

Quick Suggestions

  • UNSOLVED [PC] After TU 1.1.0, I am experiencing FPS drops / low CPU and GPU utilisation | POST HERE

    64 Likes/1269 Replies/40256 Views
    niceriot55
    2 posts

    @longjohn119
    I tried every possible graphic setting, worth mentioning that i always turn off volumetric effects as well as depth of field (bc i hate it). There were moments when i had cpu usage of 10% which caused fps drops by even 40.
    There is huge permormance problem with this game which simply takes fun of it and sometimes makes it unable to play it. My main point is that they didnt even bother to do anything with it which is sad because thats a great game

  • Ubi-Woofer
    Ubisoft Support Staff 1061 posts

    @petek - Thank you for submitting the requested files. I can see that a colleague provided you with specific troubleshooting steps to try in your support case based on the files received. If once you have tried all of the recommended troubleshooting your performance in-game is still below what you would expect, upload fresh copies of each of the files to your case and we'll get these sent over the development team for further analysis. As a quick heads-up as well, cases will automatically close after four days of inactivity on your end, but this doesn't mean that the issues concerned are not still being looked into. We're available here on the forums if you need an update, and you can request one in your case as well. Thanks! 🙂

    @longjohn119 - Thank you for these links; I've opened them separately and will take a look into them as soon as possible. It's also appreciated that you have taken the time to reply to other players and try to help them out! 🙂

    @niceriot55 - I am sorry to hear that you are experiencing performance issues on your new build. Can you please clarify for me whether you have performed our PC troubleshooting, in particular ensuring that no background applications or programs are running which could be interfering? Can you let me know as well what sorts of differences you've noticed between the two builds that you've tried, and the full system specs of each? Finally, we'd appreciate it if you could submit your MSINFO, DXDIAG and Ubisoft Connect logs to us for us to review in a support case or via Live Chat. We can then do our best to assist you further there, and look further into your specific situation. Thanks!

    Official Response
  • petek
    67 posts

    @ubi-woofer Hi When I'm back at my PC I will try the steps. Worth mentioning however that all these (background processes etc...) were all running before this patch and all subsequent impacted so horrendously on performance.

  • Aj23david
    1 posts

    Hi. Is this Already fixed? I can't play this game on my PC properly due to bad performance. Even on 720p lowest settings. I can't seem to hit Constant 60 fps. Highest I got on CPU Usage is 50% and GPU is 65%. I am currently playing this on my PS4 Pro and already at 15 hours but I can't bear sometimes the slow loading time and fast travel time other than that the gameplay performance is better than my PC. I would like to buy a PS5 to play it there but I do not want to buy right now due to Scalpers. I have a Video of the Benchmark if you'd like to see.

    Tried and Tested other games too like AC Origins and Horizon Zero Dawn but the CPU and GPU Usage is Normal so I think the hardware is not at fault. Lesson Learned. Don't ever buy any games at Ubisoft again.

    PC Specs

    CPU: I7-8700k @ Stock. Turbo Boost Enabled
    GPU: GTX 1080 Ti
    Ram: (8x4) 32 GB XMP @ 3200 MHz
    PSU: Corsair TX750M 750 Watts




  • petek
    67 posts

    @aj23david It's definitely not fixed mate. See my comment below - whatever they changed in patch TU 1.1.0 and all subsequent ones has destroyed performance and therefor enjoyment of this game for me - I can actually get single digit FPS in the bloody loading window.... absolutely appalling..... no Year 2 pass money being wasted by me ....

  • longjohn119
    626 posts

    @aj23david I'd say your problem is really GPU utilization, it should be 95% or better .... I don't know why but it seems to be a problem with Intel CPUs. With a 2080 Super and a 3700x I'm getting 67 FPS average @ 1440p and seldom drop below 60. My problem is it CTDs with no warning at all, it just shuts down and leaves no crash logs even in the Windows Event viewer. It freezes for a second and then dies. Only on the first crash did it freeze and not shut down and I still had CPU utilization but GPU dropped to zero and I dumped all the video memory which leads me to believe it's a GPU memory transfer problem, likely something not right with the DX12 API. This is the first time they used DX12 with this game engine and it's just broken and what sets it apart from Origins and Odyssey which run fine is they are DX11 and this is DX12 .... Occam's Razor and Troubleshooting 101 tells me it's a DX12 problem or more specifically a problem with the way Ubisoft has implemented DX12 in this game

  • Snt.Grem
    34 posts
    This post is deleted!
  • VEGASENTER
    2 posts

    Lmao. Got this issue back in january, was hoping two months straight for any improvements, but no luck. Updated my rig later on and finally got OK utilization.
    Still come back here to check how things are going on... Ubisoft, ubisoft never changes

  • Ubi-Mark.
    Ubisoft Support Staff 1361 posts

    Hello @aj23david,

    Thank you for the update and I'm really sorry to hear about your experience.

    Can you please confirm if you performed the troubleshooting steps provided by @Ubi-Woofer in the previous post, by any chance? If so, can you please provide us with your diagnostic files, so our team can investigate it further for you?

    Many thanks and if you have any additional questions, please let us know!

    Official Response

Suggested Topics

Community Details

39
Online
196.1k
Users
33.2k
Topics
165.9k
Posts